Chleba naszego powszedniego.. nie marnuj głupcze!

Stary chleb ... jest stary. Nic tego nie zmieni. Jeśli kupujesz dużo pieczywa to może się okazać, że równie dużo go wyrzucasz. Spróbuj przez jeden miesiąc odkładać cały wyrzucany przez siebie chleb aby uzmysłowić sobie jakie to są ilości i następnie przelicz go nie na pieniądze, ale na swoje godziny pracy. Wyrzucone godziny pracy - dodajmy.

Nie wyrzucaj chleba! Nie wyrzucaj jedzenia! I uświadom sobie, że wyrzucone jedzenie to nie pieniądze a Twój cenny czas - wyrzucony i zmarnowany. To również zmarnowana praca piekarza, kierowcy i sprzedawcy, bo jedzenie służy do jedzenia i idealnym miejscem dla jedzenia jest wyłącznie Twój brzuch.




Całkiem niedawno dowiedziałam się, że z liści rzodkiewki można zrobić pyszną zupę. Założę się, że dla większości skórek i liści, które wyrzucamy dosłownie w kilogramach znajdzie się dobre i smaczne zastosowanie. Dzisiaj kilka słów o tym jak nie marnować chleba. Zachęcam aby budować listy "jak wykorzystać" z użyciem składników, które najczęściej wyrzucasz. Powieś ją na lodówce i nie zapomnij skorzystać!

A teraz poznaj moje sposoby na wykorzystanie starego pieczywa:

1. Kupuj mniej - to najlepszy sposób na oszczędności, dzięki któremu zawsze będziesz jeść świeże pieczywo.

2. Zamrażaj zanim się zepsuje i wykorzystaj później, np. w dni świąteczne, kiedy zapomnisz kupić świeżego.

3. Zrób tosta lub kanapkę na ciepło w opiekaczu zamiast niskiej jakości pieczywa tostowego.

4. Zrób bułkę tartą z ususzonego pieczywa.

5. Zrób małe grzanki do sałatki.

6. Poszukaj nowych ulubionych przepisów na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Moje ulubione to np. French Toast według przepisu mojej babci, czyli pieczywo w kromkach obtoczone w mieszance mleka z jakiem do tego dżem lub ser żółty i kakao. Mniam!

7. Idźcie z dziećmi nakarmić ptaki. Brzuchy Wam nie urosną a chleb wykorzystacie :) 

8. ... daj znać w komentarzu jaki jest Twój sposób.

I pamiętaj, że marnowanie nie jest w modzie więc jeśli chcesz być trendy to... szanuj chleb, pieniądze, a nade wszystko swój czas.




Zapisz się na newsletter.
Wpisz adres email.




Komentarze

  1. Starszy chleb namaczam i mielę - tak przygotowany wykorzystuję jako zamiennik bułki tartej dodawanej do kotletów mielonych. Oczywiście w odpowiedniej proporcji, w końcu kotlety mają być mięsne, a nie chlebowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny sposób Dana :) Praktycznie i szybko - tak jak lubię.

      Usuń
  2. Niestety, ale karmienie ptaków chlebem nijak ma się do tego wszystkiego. Ptaki powinny jeść przede wszystkim nieprzetworzone zboża i małe owady. Chleb (przetworzony, z konserwantami) nie wpłynie dobrze na zdrowie ptaków. Utarło się, by karmić, ale jest to zły nawyk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spodziewałam się, że odezwą się obrońcy zwierząt ;)

      Usuń
  3. Nie wiedziałam, że istnieje tyle sposobów na wykorzystanie starego pieczywa. Ja używam go właśnie do robienia bułki tartej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może i lepiej jest karmić ptaki czymś innym, ale o chyba wiele lepiej karmić je chlebem niż innymi rzeczami? To czym jesteśmy faszerowani MY - ludzie i tak większość nawet nie zdaję sobie sprawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli podzielisz się ze mną swoją opiną!
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to koniecznie polub 
blog Kobieta Zaradna Finansowo na Facebooku!